Borgerlig begravning

Hur gör man då?

Idag behöver man inte nödvändigtvis hålla en begravning inom kyrkan. Det kan finnas olika anledningar till det - någon har kanske gått ur kyrkan, någon kanske helt enkelt känner att de vill gestalta avskedet lite annorlunda.

Jag har i mitt arbete som sångerska även kommit att hålla sådana ceremonier, och står naturligtvis gärna till förfogande även om ni inte vill ha någon sång!

Det finns olika sätt att hålla en sådan ceremoni, det enda som är viktigt är att det blir precis som ni vill ha det!

Det vanligaste är att man blandar texter med musik. Man kan läsa några dikter, antingen som ni själva har valt eller också kan jag föreslå några som jag själv tänker skulle kunna passa. Det är också vanligt med ett minnestal över den avlidne. Vill ni hålla det själva går det såklart bra, men många känner att de kanske inte orkar med det. Då gör jag det i stället! Med er hjälp skriver jag ihop ett vackert tal som frammanar minnesbilder.

Det har hänt att någon anhörig gärna skulle vilja säga några ord men inte vet om de kommer att klara av det. Då har vi löst det så att jag får ett brev med texten i förväg, så kan den anhörige vänta med att bestämma sig. Oftast går det bra när man vet att det finns någon annan som kan göra det om man inte orkar!

Det brukar finnas musik på en borgerlig begravning. Ibland har jag sjungit något som familjen har önskat, men det går även bra att lyssna på cd-musik. Ibland var det kanske en speciell artist som var viktig, och då kan det passa bra att lyssna på en sång av denna tillsammans.

Det är också vanligt att ha ett moment som vi kallar för avsked. Då går man fram till kistan för en sista hälsning. De flesta brukar lägga en blomma på kistan, men det måste man inte göra om man inte vill. Ett barn kanske vill lägga en fin teckning eller ett gosedjur. Jag har även varit med om att folk har lagt en korsordstidning och en påse ostbågar!

Om ni vill att jag hjälper till så bestämmer vi allt tillsammans, ni får gärna komma med egna idéer. De enda reglerna är att det inte finns några regler! Det ska vara en ljus och fin stund att minnas med kärlek och värme.

Senaste kommentarer

04.04 | 17:30

Fler dog,självklart att välja dig till officiant vid två närståendes begravningar.Åter djupt berörande, invävt i din otroligt vackra sång, inkännande ord. TACK!

27.02 | 05:24

Annika har en fantastiskt vacker sopranröst och dessutom är Annika väldigt rolig att jobba tillsammans med!! Alltid lika glad och positiv.

14.05 | 13:48

Hej Susanne! Förlåt att det dröjde, men din dotter är såklart hjärtligt välkommen! Ring mig på tel 0768714983 eller maila till diskant@live.se så löser vi det!

30.04 | 18:09

Lycka till Annika, det är Du värd!